Kyiv City News

Стало відомо, про що говорили Макрон і Тихановська у Вільнюсі

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська і президент Франції Еммануель Макрон зустрілися у вівторок у Вільнюсі. Сторони обговорили підтримку проведення нових виборів Білорусі.

Про це повідомляє національне телерадіомовлення LRT.

Керівник Франції раніше заявив, що на зустрічі з кандидатом на президентських виборах Тихановською хоче висловити повагу всім білорусам і подякувати їй за сміливість.

“Вона дуже сміливо діяла і з точки зору особистої, і з точки зору сімейної позиції. Тому я б хотів подякувати їй за сміливість, як і всім людям, які мобілізувалися у Білорусі”, – сказав Макрон у понеділок увечері на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою.

У свою чергу, за словами Гітанаса Науседи, з Еммануелєм Макроном була досягнута домовленість про оцінку подій у Білорусі та реакції на них, тому санкції проти мінського режиму повинні бути схвалені на наступному засіданні Ради Європи. Президент Литви та лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка знаходиться у Вільнюсі , закликали Еммануеля Макрона взяти на себе роль посередника у врегулюванні політичної кризи у Білорусі.

Світлана Тихановська поділилася планами щодо цієї зустрічі: “Дуже важливо, що європейські країни не залишилися байдужими до того, що відбувається у Білорусі. Франція як одна з найстаріших демократій чудово розуміє нас. Тому я збираюся нагадати пану Макрону про нашу головну мету – нові вільні і демократичні вибори, які повинні відбутися протягом цього року”.

Нагадаємо, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після цього Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

23 вересня, у Мінську відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, фактично він офіційно вступив на посаду президента.

Exit mobile version