Kyiv City News

Зеленський назвав рішення КСУ “змовою частини старих еліт і олігархів проти Президента і країни”

Володимир Зеленський наголосив, що судді КСУ були призначені його попередниками, а за його влади запрацювали НАБУ та Вищий антикорупційний суд. Він заявив, що зараз “чорти відкривають свої справжні обличчя”.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив суддів Конституційного суду України у змові проти нього самого та країни.

“Я точно знаю, що сьогоднішній демарш Конституційного Суду – це публічний прояв змови частини старих еліт і олігархів проти президента і проти країни… Як там кажуть – на Хелловін всі чорти з політичного пекла відкривають свої справжні обличчя. Так співпало. Прізвища чортів ви прекрасно знаєте”, – написав він у неділю, 1 листопада, на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що судді КСУ були призначені старою владою. “Всім їм конче потрібне збереження “касти недоторканних”. Вони (судді) довго сиділи в засідці. Поки не почалися, нарешті, перевірки декларацій чиновників”, – написав Зеленський.

При цьому він наголосив, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) отримало право на повноцінну оперативно-розшукову роботу вже при його владі, як і Вищий антикорупційний суд (ВАСУ) запрацював завдяки зміні влади у 2019 році.

Нагадаємо, НАБУ було створене у 2015 році на вимогу Міжнародного валютного фонду. У жовтні 2019 року НАБУ отримало право здійснювати прослуховування фігурантів кримінальних справ. ВАСУ також був утворений на вимогу МВФ у 2018 році, але розпочав свою роботу у вересні 2019 року.

Що стосується КСУ, то його 18 суддів у рівній кількості призначаються Верховною Радою, президентом і з’їздом суддів на 9 років. Нині вакантними є дві посади суддів КС за квотою парламенту і одна – за квотою з’їзду суддів.

27 жовтня КСУ ухвалив рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та інших норм антикорупційного законодавства.

29 жовтня Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, у якому запропонував повністю оновити склад КСУ та визнати “нікчемним (таким, що не створює правових наслідків)” рішення про скасування кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Exit mobile version