Kyiv City News

Які інструменти використовуються для обробки каменю?

Вироби з природного каменю давно увійшли до нашого повсякденного життя. Часто вони використовуються для декору фасадів будівель та внутрішньої обробки. Наприклад, гранітною плиткою укладають підлогу. Також вироби з каменю широко застосовують у ритуальній сфері. З них виготовляють пам’ятники, огорожі, вази та іншу атрибутику. Звичайно, перед тим як камінь набуває свого фінального вигляду, він проходить безліч етапів: від видобутку до багаторівневої обробки та установки. У цій статті, розповідається коротко про інструменти для обробки каменю, за допомогою яких він набуває того вигляду, до якого ми звикли. Як приклад візьмемо граніт.

Як і де видобувають камінь

Перш ніж дізнатися, як обробляти камінь, потрібно зрозуміти, що він собою являє.

Граніт – це міцна магматична порода, що розташовується у верхніх шарах земної кори. Для видобутку граніту спеціально облаштовують штучні кар’єри.

Основні способи видобутку граніту:

За допомогою вибуху

При такому способі видобутку в гірській породі висвердлюються отвори, куди закладаються динамітні шашки. Після вибуху великі уламки каменю відбирають виготовлення гранітних плит.

Відколювання каменю за допомогою повітряної подушки

При такому способі видобутку камінь найменше втрачає свою якість, але і коштує такий камінь дорожче. Застосовується такий метод у випадках коли потрібно точно контролювати розлом каменю.

– Різання каменю

Оптимальний варіант, при якому камінь видобувається без мікротріщин і розломів, відповідно виріб, виконаний з такого каменю, зберігатиме свій первозданний вигляд багато десятиліть. Різання проводиться за допомогою дискових та канатних пилок з алмазними насадками.

Тепер уявімо, що у нас є величезний шматок необробленого граніту, який навіть близько не схожий на те, що ми бачимо, коли він вже готовий. Як і чим його обробляють працювати?

Різання алмазним канатом

Для різання блоків граніту або мармуру великих розмірів потрібний алмазний канат. Різання цим інструментом характеризується високою ефективністю, а витрата матеріалу при такому підході мінімальна. Канат працює практично безшумно і не становить небезпеки для довкілля.

Різання алмазним диском

Коли є кам’яна плита потрібного розміру, їй необхідно надати певну форму, або розрізати на дрібніші частини – бій вступають алмазні диски.

В основному їх використовують у болгарках, тому існує велика різноманітність діаметрів дисків під різні моделі. Крім натурального каменю, ці диски використовуються для різання керамічної плитки, цегли та бетону. Виділяють 3 види алмазних дисків: суцільний, сегментований та турбо.

Полірування каменю

За допомогою алмазного каната відрізається від гранітної брили потрібний розмір плити. Потім алмазним диском розрізається її більш дрібні форми. Тепер, при виготовленні облицювальної плитки чи пам’ятника, необхідно заполірувати камінь.

Мало хто буває в закулісних кам’яних майстернях, тому часто люди думають, що граніт або мармур від природи мають насичений колір з поверхнею, що виблискує. Але це зовсім не так. Саме полірування каменю створює його колір і робить його дзеркально-гладким. Без полірування чорний граніт виглядатиме блідо-сірим із шорсткою поверхнею.

Для полірування каменю найчастіше використовують алмазні гнучкі шліфувальні круги. Залежно від методу полірування, використовують також диски на колінно-важільний верстат, абразивний інструмент, профільні алмазні фрези та багато інших.

Хімія для каменю

Вже на етапі полірування не обійтись без хімії для обробки каменю. Для цих цілей існує безліч засобів: порошки для полірування, каталізатори, віск (рідкий, густий або абразивний) і багато іншого.

При укладанні каменю найкращим засобом буде епоксидний клей, а допомогти усунути плями з поверхні каменю допоможуть очищувачі по каменю.

Гравіювання на камені

Добре продемонструвати великий асортимент алмазного інструменту можна на прикладі виготовленні пам’ятника.

Зробити висічку на камені, цікаво його оформити і надати незвичайну текстуру дозволяють ціліспечені, вакуумні та гальванічні фрези. А набити гарний портрет за допомогою гравіювального верстата неможливо без спеціальних алмазних голок.

Вже на етапі полірування не обійтись без хімії для обробки каменю. Для цих цілей існує безліч засобів: порошки для полірування, каталізатори, віск (рідкий, густий або абразивний) і багато іншого.

Інснтрументи для обробки каменю можна придбати у Полтаві у компанії Avadiam – https://avadiam.com.ua/ .

Exit mobile version