Kyiv City News

Віфлеємська зірка: вперше за 400 років Юпітер і Сатурн зблизилися на мінімальну відстань (фото)

Ввечері 21 грудня для спостерігачів із Землі, Юпітер і Сатурн зблизилися на мінімальну відстань за останні майже 400 років. На безхмарному небі було видно, як ці дві планети Сонячної системи пролітали поруч.

Насправді ж між Юпітером і Сатурном — 730 мільйонів кілометрів відстані. Але через те, що всі планети Сонячної системи перебувають у приблизно одній площині, нам із Землі здається, що вони час від часу «наздоганяють» одна одну.

До 21 грудня востаннє Юпітер і Сатурн так зближувалися в липні 1623 року. За тринадцять років до того ці планети в телескоп побачив Галілео Галілей. Але цього разу спостерігати за ними можна було й без обладнання: головне — безхмарне небо.

Сатурн (угорі) та Юпітер під час зближення. Фото зроблене в Сеулі, Південна Корея, 21 грудня 2020 року Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT
Юпітер (лівий верхній кут) і Сатурн під час зближення. Кадр із трансляції Обсерваторії Грифіта, що в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія. США, 21 грудня 2020 року Фото: EPA-EFE/GRIFFITH OBSERVATORY HANDOUT

Зближення Сатурна і Юпітера припало на день зимового сонцестояння: 21 грудня був найкоротший день і найдовша ніч у році.

У 1603 році німецький астроном Йоган Кеплер припустив, що це ж явище могло припасти на кінець 6 року до нашої ери. І, ймовірно, саме його в Біблії описали як Вифлеємську зірку — ту саму, яка вказала волхвам шлях до місця народження немовляти Христа.

Утім пізніші розрахунки показали, що Кеплер дещо помилився, і відстань між Юпітером і Сатурном тоді була вдвічі більшою за діаметр Місяця. Та й теологи пропонують не шукати пояснень образам Біблії в реальних астрономічних подіях.

Наступний раз таке явище можна буде побачити 15 березня 2080 року.

Exit mobile version