Kyiv City News

Україна може втратити безвізовий режим і фінансову допомогу від ЄС

У Європарламенті бачать ризик скасування безвізового режиму і наступного траншу фінансової допомоги, повідомляють новини України.

«В той час, як міжнародне співтовариство зайнято Білоруссю, українська влада поспішно просуває кандидатів, у яких немає досвіду і доброчесності, щоб обирати главу САП. Українська влада ставлять під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш на суму 1,5 млрд євро фінансової допомоги », – написала в Twitter євродепутат від ФРН і заступник глави Делегації парламентського комітету співробітництва ЄС і України Віола фон Крамон.

США і ЄС взяли до відома рішення, яке прийняла Верховна Рада про призначення членів комісії для вибору керівника САП. Комісія повинна почати прозорий процес, в основі якого – добропорядність і заслуги кандидатів.

 «Від цього буде залежати наша подальша підтримка», – йдеться в повідомленні посольства США в Україні.

Раніше ключові європейські держави і Всесвітній банк письмово звернулися до Верховної Ради і попередили про проблеми в проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

Прозоре і відповідає критеріям обрання глави САП є однією з умов надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Це також є одним з критеріїв в механізмі зупинення безвіза з Євросоюзом.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відреагував на повідомлення, та заявив, що затвердження Верховною Радою членів конкурсної комісії по проведенню конкурсу на пост глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) не вплине на безвізовий режим між Україною і Європейським союзом. Водночас він запевнив, що конкурс пройде в рамках чинного законодавства.

Exit mobile version