Kyiv City News

У Раді зареєстрували новий законопроєкт: іноземні сервіси змушені будуть платити податок

До Верховної Ради внесли законопроєкт №4184 – так званий податок на Facebook.

Він передбачає запровадження ПДВ у розмірі 20% на цифрові послуги зарубіжних компаній.

Згідно із законопроєктом, податком можуть обкласти чимало іноземних сервісів, зокрема Facebook, Netflix, Steam, сервісів Apple, Amazon тощо.

Цей документ доповнює Податковий кодекс про оподаткування електронних послуг.

Він передбачає:

На електронні послуги, які компанії-нерезиденти надають фізособам на території України ПДВ у розмірі 20%. Йдеться про компанії, які не мають постійного представництва в Україні.

Для того, щоб надавати послуги українцям, ці компанії мають зареєструватися в українській податковій як платник ПДВ. Ця умова працює, якщо за попередній рік компанія надала фізособам в Україні послуг на мільйон гривень. Якщо сума є меншою, то можна зареєструватися платником ПДВ добровільно. Це все відбувається через електронний сервіс “ПДВ для осіб-нерезидентів”.

Якщо компанії надають послуги в Україні через посередника, то для цього проєкту він і є постачальником. Якщо посередник – теж нерезидент, він потрапляє під дію цієї статті.

Що стосується “податку на іноземну рекламу”, то цю норму виключають з кодексу.

Як приклад, автори проєкту наводять досвід країн ЄС і Росії. Зокрема, в РФ з 2017 року працює ПДВ для таких послуг. З тих пір платниками ПДВ в Росії зареєструвалися Apple, Google, Microsoft, Netflix, Bloomberg, Alibaba, Booking тощо.

Exit mobile version