Kyiv City News

У Боснії назвали умову повернення подарованої Лаврову ікони в Україну

Член президії Боснії і Герцеговини від сербів Мілорад Додік повідомив, що країна може віддати викрадену з Луганська ікону Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.

Про це повідомляє “Балканський оглядач” у Facebook.

“Якщо Україна доведе, що почала шукати ікону до дати, коли я зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я передам її їм”, – заявив Додік.

За його словами, він до цих пір так і не отримав відповіді від України щодо того, чи шукає вона ікону, а також не було надано ніяких даних про ікону.

“Україна її не шукає. Є заява Агентства по координації діяльності поліцейських органів БіГ, яка відповідає за співпрацю з Інтерполом, що Інтерпол не має інформації про пошук ікони”, – стверджує Додік.

Нагадаємо, скандал навколо православної ікони українського походження виник, коли сербський член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік 14 грудня подарував її міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову. Боснійська посол в Москві заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік.

17 грудня Посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту в МЗС цієї країни з вимогою надати інформацію про походження позолоченою старовинної ікони, подарованої Лаврову.

21 грудня Міністерство культури і інформаційної політики проаналізувало оприлюднено в ЗМІ зображення позначки на цій іконі і з’ясувало її походження. Це друк Одеської крайової комісії з охорони пам’яток матеріальної культури і природи, створеної в 1926 році при Одеському історико-археологічному музеї.

Пізніше російський МЗС заявив, що повернуло посольству БіГ цю ікону для розслідування її походження за участю Інтерполу.

Exit mobile version