Kyiv City News

Президенти України й Туреччини зробили спільну заяву за результатами зустрічі

Офіс президента України опублікував спільну заяву Президента України Володимира Зеленського і Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана за результатами зустрічі у Стамбулі.

“Ми, президенти України і Турецької Республіки:

Підтверджуючи прагнення зміцнювати стратегічне партнерство між нашими державами, відзначаємо важливість реалізації домовленостей, закріплених у Спільній декларації за результатами Восьмого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою 3 лютого 2020 року у Києві.

Наголошуючи на відданості принципам та нормам міжнародного права, Турецька Республіка підтверджує свою беззастережну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах і вітає співробітництво у рамках Кримської платформи, ініційованої Україною.

Ми погоджуємося продовжити докладати зусилля, спрямовані на деокупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, а також відновлення контролю України над окремими районами Донецької і Луганської областей України.

Турецька Республіка підтримує перспективу членства України у Північноатлантичному альянсі та вітає визнання України як партнера з розширеними можливостями.

Турецька Республіка продовжить сприяти Україні в досягненні критеріїв членства в Альянсі, а також взаємосумісності Збройних сил і НАТО, у тому числі шляхом проведення відповідних спільних військових навчань.

Продовжуватимемо надавати особливого значення розвитку всебічного співробітництва між військово-морськими силами наших держав.

Наголошуємо на важливості зміцнення регіональної співпраці зацікавлених країн для сталого економічного розвитку та захисту навколишнього середовища у Чорному морі.

Прийняли рішення створити новий формат українсько-турецького діалогу з політико-безпекових питань – щорічні зустрічі міністрів закордонних справ і міністрів оборони за формулою “два плюс два” (Квадрига).

Відзначаємо важливість якнайскорішого завершення переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю між Україною і Турецькою Республікою.

Продовжуватимемо співпрацю з метою збільшення турецьких інвестицій у реалізацію інфраструктурних проектів в Україні з урахуванням можливостей, що надає програма “Велике будівництво” в Україні.

Домовилися працювати у напрямку проведення Року України в Туреччині та Року Туреччини в Україні, що дедалі поглиблюватиме культурно-гуманітарне співробітництво і міжлюдські контакти”.

Exit mobile version