Kyiv City News

Попри пандемію COVID-19, в Україні зріс ринок фінансових послуг, – НБУ

Незважаючи на пандемію Covid-19, український ринок фінпослуг продемонстрував явне зростання.

Про це повідомила пресслужба НБУ, проаналізувавши діяльність компаній-учасників за 9 місяців 2020 року.

Наприклад, за цей час в річному вимірі обсяг позик, виданих фінкомпаніями, виріс на 15% – до 66 млрд грн. У III кварталі вони кредитували навіть жвавіше, ніж у докарантинному першому кварталі.

Всього ж на сьогоднішній день в країні працюють 1 414 фінансових компаній, ломбардів та компаній-лізингодавців.

“Близько чверті небанківських фінустанов умовно не працюють”, – Рожкова

Обсяг послуг факторингу зріс на 38% (до 63 млрд грн). У той же час трендом є не тільки колекторська діяльність, а й розвиток класичного факторингу.

Виняток в зростанні склали ринки ломбардів і компаній-лізингодавців. Вони трохи просіли – обидва на 9% до 12 млрд грн і 15,6 млрд грн відповідно.

По-друге, за підсумками 9 місяців українці переважно отримували кредити онлайн, а не в відділеннях фінансових компаній.

“Он-лайн кредити складають майже 3/4 всіх позик громадян за 9 місяців 2020 го: 24,3 млрд грн з 33,5 млрд грн. Українці зазвичай беруть кредити у фінкомпаній терміном до одного місяця. Позики протягом 9 місяців 2020 го надавали 396 фінансових компаній “, – йдеться в повідомленні.

Кредитують громадян 234 компанії. З них третина компаній (85 установ) дозволяють взяти кредит онлайн. І кількість таких компаній поступово зростає.

По-третє, як відзначили в регуляторі, значна частина гравців ринку є “сплячими”.

“Робота небанков була неоднорідною. Так, ніяких послуг протягом 9 місяців не надала кожна шоста фінкомпанія. Найбільше” сплячих “ліцензій мають фінансові компанії-гаранти: з 354 компаній активні лише 26”, – підкреслили в Нацбанку.

Небанківський фінсектор наблизився до докарантінним результатами

Кількість ломбардів продовжує зменшуватися. За останні три роки з ринку пішов кожен четвертий ломбард. У 2020 році припинили працювати 20 ломбардів.

Нагадаємо, нещодавно Нацбанк вніс до Держреєстру фінустанов компанію “Цикл фінанс”. Таке рішення прийняв Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг на засіданні 11 грудня.

Exit mobile version