Kyiv City News

“Пам’ять в камені”. Які є найпошириніші види надгробків

Надгробок – хрест, камінь, скульптура або архітектурна споруда, що встановлюється на могилі для увічнення пам’яті померлого. Встановлюється традиційно на могилі у християнській, іудейській та мусульманській релігіях. У більшості випадків на ньому вказано ім’я померлого, дату народження та смерть, а також особисте послання чи молитву. У багатьох частинах Європи фотографія на пам’ятнику померлого є дуже поширеним явищем.

Надгробки (пам’ятники на могилу) як правило виготовляють із природного каменю твердих порід (мармур, вапняк, граніт, габро, лабрадорит, пісковик). Часто зустрічаються з мармурової (гранітної) крихти. Рідше встановлюють пам’ятник із нержавіючої сталі, часом просто дерев’яні хрести.

Вигляд надгробка залежить від багатьох факторів: заповіту померлого, релігійних та суспільних традицій, матеріального становища сім’ї тощо.

З розвитком сучасних технологій, зараз практикується комп’ютерне гравіювання портретів та малюнків. Вигляд надгробка залежить від багатьох факторів: заповіту померлого, релігійних та суспільних традицій, матеріального становища сім’ї тощо.

Терміни встановлення надгробної пам’ятки на могилу померлого також залежать від багатьох чинників: релігійних традицій, матеріального становища родичів.

Найпоширеніші види надгробків – стела, плита і хрест.

Хрест ставиться на християнських могилах. Вид хреста залежить від гілки християнства, якої належав покійний.

Стела — найпоширеніший у світі тип надгробків. Ставиться на могилах усіх віросповідань, які передбачають поховання у землі. Стели можуть бути будь-якого розміру, кольору та дизайну – від плоскої плити до кубічного цоколя, від чотирикутної до округлої.

Як правило, в католицьких країнах та в Ізраїлі стели робляться білого кольору, а в православних і протестантських — чорного. Мусульмани віддають перевагу стелам білого або піщаного кольору.

Обеліск – висока стела, що спрямована гострою формою вгору – ставиться в основному на братських могилах. Обеліски поширені та численні. Встановлюються переважно як пам’ятники радянським воїнам.

Плита – також поширений вид надгробка. Від стели відрізняється тим, що лежить на могилі, а не стоїть на ній. Плити поширені переважно у католицьких і протестантських країнах, хоча є винятки.

Гранітна майстерня “Пам’ять в камені” (https://granite-memory.in.ua/), маючи багаторічний досвід пропонує широкий спектр послуг у виготовленні та встановленні пам’ятників у Києві та області. У наявності майстерні є широкий вибір пам’ятників від бюджетного до ексклюзивно-коштовного варіанту. На кожен виріб компанія дає гарантію.

Exit mobile version