Kyiv City News

На Закарпатті знайшли картину Мурашка, яка підписана прізвищем іншого відомого київського художника

Портрет хлопчика, який можливо належить Олександру Мурашку

Про арт-дослідження написав київський мистецтвознавець Едуард Димшиц, який побував у музеї Йосипа Бокшая в Ужгороді на запрошення директора художнього музею.

  Про це стало відомо зі сайту Marbeks.

 Про своє дослідження детально написав мистецтвознавець на своїй сторінці у Фейсбук. Далі пряма мова:

«Вчора, під час перебування в Закарпатському художньому музеї, онук славетного Йосипа Бокшая, директор музею Ференц Ерфан, підвів мене до однієї картини з основної експозиції. Він запитав моєї думки щодо портрету хлопчика в червоній сорочці, що приписується Миколі Пимоненку, під питанням. Ця робота мала цікаву історію. Її намагалися без дозволу вивезти закордон, конфіскували і потім вона потрапила до музейної збірки. Коли я побачив роботу, то відразу зрозумів, що на твори Пимоненка вона не дуже схожа. Але нагадувала роботи іншого не менш славетного київського художника.

Я назвав директору його ім’я, але ж аргументів було малувато. І тут я побачив, що на роботі є підпис, але зафарбований червоним кольором, кольором сорочки. Ференц взяв свій телефон и пропустив цей підпис через якусь програмку, встановлену в його телефоні, що дала зображення як в інфрачервоному діапазоні світла. Ми відносно чітко побачили ініціал і першу букву прізвища художника, прописне “а” та велике “М”. Саме так починався підпис на багатьох творах Олександа Мурашка, ім’я якого за три хвилини до того я і назвав Ерфану. Не можу на 100% стверджувати, що на цьому атрибутація успішно завершена, але не виключаю вірогідність вірного визначення авторства цього твору».

Також Димшиць показав для прикладу фрагмент підпису портрету та іншу роботу Пимоненка:

«Поруч з портретом хлопчика я наводжу місце зафарбованого підпису, де в реальному світлі, нажаль, нічого не побачиш, а також фрагмент відомої роботи Мурашка “Прачка” 1914 року. Знову ж таки вимушений перепрошувати за якість фото, зробленого на стіні музею при штучному освітленні».

Тепер слово за мистецтвознавцями, які мають провести ряд експертиз по атрибуції, можливо в каталозі-резоне на одну роботу Олександра Мурашка стане більше. А для поціновувачів мистецтва стане гарний привід відвідати загадковий портрет у цитаделі закарпатського мистецтва.

Exit mobile version