Kyiv City News

На новому бульварі у Дніпрі встановлено 7-метрову скульптуру братів Зігура

13 вересня в Дніпрі у місці зустрічі двох алей розмістили найбільшу скульптуру міста з бронзи – «Атланта». Створенням об’єкту займалися відомі українські автори Єгор і Микита Зігури.

Стилістично скульптура відноситься до серії «AfterToday», розпочатої ще у 2010 році. Незабаром по завершенні освіти в Київській художній академії Єгор Зігура створив невелику, лише півметра заввишки, роботу «Колос, що руйнується», втіливши у ній свій ностальгічний потяг до античної доби – до греко-римської спадщини, яка набуває особливого звучання у поданні нинішньою естетикою постмодерну.

Знахідка виявилась на диво вдалою, започаткувавши подальші її розробки, які розкривають культурно-естетичний вимір історії. «Колоса» стала супроводжувати «Кора», і їхня символічна пара у поданні Єгором, до якого знедавна приєднався брат Микита, набула на світовому арт-ринку реноме влучної ілюстрації нашої сучасності.

Сама ж скульптура несе в собі метафоричне значення:

метафорично постать Атланта несе на собі залізні пута. Він звільнився від нестерпного тягаря і здобув свободу у трьох головних аспектах життєдіяльності: свободу фізичну, яку символізують розірвані кайдани на ногах; свободу соціальну – самоідентифікацію – ілюструють розірвані пута на рівні потичкової зони; свободу внутрішню – перемогу над собою, над особистими обмеженнями – відзначають знищені пута на рівні плечей-серця-легенів.

Exit mobile version