Kyiv City News

КСУ заблокував призначення переможців місцевих виборів, – НАЗК

Конституційний суд України позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення перевірок декларацій.

Конституційний суд України заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). 

Суд позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, які використовують для проведення перевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. У зв’язку з цим жоден керівник держоргану не може бути офіційно призначеним на посаду.

“КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення кандидатів обраних на посади, зокрема голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок”, – йдеться у повідомленні.

У НАЗК додали, що Конституційний суд “паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату”.

Нагадаємо, місцеві вибори відбулися в Україні 25 жовтня. Результати виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів мають бути встановлені не пізніше ніж на дванадцятий день після дня голосування – до 6 листопада цього року включно.

Раніше КСУ визнав неконституційною норму про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, чим викликав шквал негативу з боку як правоохоронних, так і контрольних органів.

Згідно з рішенням КСУ вважає, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є “надмірним покаранням” для людини. На думку суддів, кримінальне покарання, які зазнає людина за недостовірне декларування, є “непропорційно збитку”.

Exit mobile version