Kyiv City News

Безпечна реінтеграція окупованих територій Донбасу триватиме 25 років – Резніков

Віце-прем‘єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявляє, що повна безпечна реінтеграція окупованих районів Донбасу в Україну, включно із завершенням розмінування, займе не менше 25 років.

Таку думку віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков висловив в інтерв’ю zn.ua.

«Так, я продовжую стверджувати, що повноцінна реінтеграція – це мінімум 25 років, мінімум одне покоління. Це моє переконання», – сказав Резніков.

Згадуючи хорватський досвід деокупації та реінтеграції, Резніков зазначив, що його важливо вивчати та знати, але в Україні точно буде своя модель реінтеграції, і вона не може бути ні хорватською, ні будь-якою іншою.

За словами віцепрем’єра, Росія атакувала Україну, але серед населення нашої країни немає релігійних конфліктів, є ідеологічні розбіжності.

Він наголосив, що на окупованих територіях в головах на даний момент – пропагований РФ Радянський Союз, де домінувала Росія і росіяни як титульна нація.

«А основна частина України рухається прозахідним курсом. Ось де у нас сьогодні відмінності. Але це легше виправити відмінність – через освіту, нормальний спосіб життя тощо. Тому вже сьогодні, до деокупації, до виходу на кордон ми повинні займатися реінтеграцією умів і сердець наших громадян. Ми повернемо наші території, ми вийдемо на кордон, але ми повинні перевиховати та населення. Витіснити з їхніх голів СРСР», – заявив Резніков.

Він додав, що, коли відбудеться деокупація, «ми все одно продовжимо працювати з населенням для того, щоб ці території повноцінно увійшли до правового поля України та, найголовніше, до її ментального поля».

«Твердження, що реінтеграція можлива за рік-два – це від нерозуміння. Відновлення конституційного ладу – так, можливо», – уточнив Резніков.

Exit mobile version