Kyiv City News

Роботу київської художниці продали на аукціоні Christie’s за $ 600 тисяч

В Лондоні на аукціоні Christie’s в рамках тижня російських торгів прадали роботу української художниці-авангардистки Олександри Екстер за $ 599,400 при естімейті $ 330-465 тисяч.

Про це стало відомо з сайту Marbeks

Картина яскравої представниці українського авангарду називається «Карнавал у Венеції», створила її київська художниця у 1930 році.
В останній раз ця робота змінювала власника в 2017 році на тих же листопадових російських торгах Sotheby’s: тоді її ціна з урахуванням комісії склала $ 410 тисяч. Тобто за три роки річ виросла в ціні на 40%.

Твір Екстер має зворушливу історію. Відомо, що «Карнавал у Венеції» довгі роки належав Інно Езратті – текстильному магнату, з яким Екстер дружила в Парижі. Вони були по-справжньому близькими друзями: коли нацистські війська окупували Францію і почали сотнями арештовувати і депортувати євреїв, Екстер сховала підприємця і врятувала йому життя. На знак подяки після війни Езратті купував у художниці роботи, зняв і оплачував їй майстерню і до кінця життя забезпечував замовленнями.

Зі свого боку, Екстер в знак вдячності зробила Езратті одним зі своїх спадкоємців, залишивши йому після своєї смерті чимало полотен.

Exit mobile version